Sigilare dentară

Home / Sigilare dentară
Sigilare dentară

Este o metodă inovatoare, non-invazivă, de prevenire a cariilor. 

Procedura de sigilare a dinților nu este dureroasă, nu presupune folosirea frezei și nici nu necesită anestezie, ceea ce o face extrem de ușor tolerabilă pentru cei mici. 

Se face atât la dinții temporari (de lapte), cât și la cei permanenți, de obicei imediat după ce au erupt. 

Dinții definitivi se sigilează astfel: molarii de 6 ani și 12 ani, și pe premolari în intervalul de vârstă 6 – 15 ani. Imediat după erupție, molarii (atât cei de lapte și mai ales cei permanenți) prezintă o morfologie cu șanțuri foarte adânci, mai degrabă fisuri profunde, cu un diametru

mai mic decât firul periuței de dinți. În aceste locuri se pot acumula resturi alimentare și microorganisme care inițiază formarea cariei. Astfel, acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic și este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară, în special la copii. 

Tehnică: ca și materiale se folosesc rășini compozite transparente sau opace, cu cimenturi ionomere de sticlă cu un conținut ridicat de fluor – sigilanți. Dinții sunt curățați în prealabil prin periaj profesional de către medicul dentist. Urmează gravarea dintelui (mordansare) cu un gel de consistență fluidă, care este aplicat pe suprafața de sigilat și este lăsat să acționeze 15-30 secunde, după care spațiul de lucru este spălat și uscat. Aplicarea sigilantului se realizează cu instrumente speciale cu vârfuri de unică folosință. Sigilantul trebuie să pătrundă în toate șanțurile, după care se fotopolimerizează.

Sigilările dentare anulează riscul apariției cariilor pe suprafețele ocluzale (cele cu care mestecăm), însă pe celelalte suprafețe nu (de exemplu: între dinți), de aceea periajul dentar și utilizarea mijloacelor suplimentare de igienă, precum și fluorizarea profesională a dinților nu trebuie ignorate. 

Dinții sigilați trebuie controlați periodic, la 6 luni,  de către medicul stomatolog.