Detartraj

Home / Detartraj
Detartraj

Placa dentară se depune mai ales în zonele greu accesibile periajului și autocurățării, cum ar fi spațiile interdentare, coletul dinților, fețele dentare orientate către limbă. În aceste zone, prin mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă, apare tartrul dentar. Ritmul de depunere de tartru variază în funcție de natura alimentelor și a fluxului salivar. Acesta aderă atât pe suprafața dinților, dar și pe alte zone dure și anume: obturații (plombe), punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice (fixe sau mobile). 

Neîndepărtarea tartrului duce la formarea cariilor și apariția bolii parodontale.Primele semne ale prezenței tartrului sunt inflamarea gingiilor sau sângerarea lor frecventă la periaj, apariția unui miros neplăcut în gură, chiar dacă se efectuează periajul și se folosește apa de gură. În plus, depozitele de tartru au un aspect estetic neplăcut.

Există două tipuri de tartru: supragingival (deasupra gingiei) și subgingival (sub gingie). 

Tartrul supragingival are la început o culoare alb-gălbui și consistență redusă, iar în timp devine maroniu-negru prin impregnare cu coloranți alimentari sau de la nicotină (la cei care fumează). 

Unele persoane prezintă o predispoziție individuală, având depozite reduse, moderate sau mari de tartru.

Detartrajul se poate realiza cu instrumentar acționat manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat (detartraj sonic).

Cel mai des întâlnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acțiune netraumatizantă pe dinți și gingii, e bine suportat și nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic și care nu au dinți sensibili, iar apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală realizând curățarea zonei, dar și îndepărtarea tartrului dislocat. 

Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la șase luni, iar la pacienții cu lucrări fixe, implanturi sau fumători, o dată la trei luni. Detartrajul este însoțit de periajul profesional cu paste abrazive speciale și de folosirea unui jet de apă și bicarbonat de sodiu (Air-Flow), bine tolerat și fără dureri care elimină și ultimele resturi de tartru, întârziind viitoarele depuneri.

Detartrajul ar trebui să se realizeze obligatoriu înaintea oricărei manopere stomatologice, deoarece tartrul permite retenția resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, astfel nefiind indicată o extracție sau o manoperă chirurgicală într-o cavitate bucală unde sunt șanse mari ca plaga rezultată să se infecteze.